Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Τρώτε σωστά και οικονομικά

Σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα από το καλάθι του Σούπερ-Μάρκετ. Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι τα υγιεινά τρόφιμα είναι και ακριβά. Αυτό δεν αληθεύει, καθώς ο καθένας μπορεί να τρώει υγιεινά και να μένει εντός προϋπολογισμού. Παρακάτω δίνονται κάποιες λύσεις προκειμένου να τρώτε εσείς και η οικογένεια σας υγιεινά και φθηνά.


Σπιτικό φαγητό 

Έρευνες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας και ιδιαίτερα της παιδικής παχυσαρκίας οφείλεται στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού απ’ έξω. Σε αντίθεση με το έτοιμο φαγητό, στο οποίο δεν μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο των υλικών που χρησιμοποιούνται, στο σπιτικό φαγητό επιλέγουμε οι ίδιοι τα υλικά μας και  τα προσαρμόζουμε στις ιδιαίτερες ανάγκες της οικογένειας μας. Όπως είναι φυσικό το να τρώει μία οικογένεια στο σπίτι είναι κατά πολύ οικονομικότερο από το να τρώει έξω.


Υγιεινά και φθηνά

Θεωρείται ότι το υγιεινό φαγητό είναι και ακριβό, με τη μεγάλη ποικιλία όμως που προσφέρουν τα σημερινά καταστήματα τροφίμων υπάρχει μία πληθώρα εναλλακτικών επιλογών. Οι διατροφολόγοι προτείνουν ότι πρέπει να καταναλώνουμε μικρές δόσεις τροφίμων όπως είναι το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο και το τυρί, τα οποία είναι και αυτά που κοστίζουν περισσότερο. Αντίθετα, θα πρέπει να τρώμε περισσότερο ρύζι, όσπρια, μακαρόνια και δημητριακά. Όσο αναφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, τα φρέσκα εποχιακά προϊόντα συνήθως δεν κοστίζουν πολύ και μπορεί να τα βρει κανείς στην λαϊκή αγορά της γειτονιάς του.
Σχεδιάστε ένα πλάνο
Ο καλύτερος τρόπος για να τρώτε υγιεινά και φθηνά είναι να σχεδιάζετε πάντα ένα πλάνο. Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας στο προγραμματισμό του φαγητού της εβδομάδας. Ελέγξτε τι έχετε ήδη στο ψυγείο και τι πραγματικά χρειάζεστε. Κάθε εβδομάδα, μαγειρέψτε τρόφιμα τα οποία χρειάζονται κοινά υλικά, με αυτό τον τρόπο μειώνετε κατά πολύ τη σπατάλη υλικών. Να θυμάστε ότι είναι προτιμότερο να κάνετε τις αγορές σας με γεμάτο στομάχι, με αυτό τον τρόπο γλιτώνετε από τις παρορμητικές αγορές.

Μερικές συμβουλές
 Αγοράζετε λαχανικά και φρούτα εποχής
Επινοήστε ένα εβδομαδιαίο χαμηλού κόστους υγιεινό μενού
Κολλήστε στο ψυγείο σας μια λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας
Μάθετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα περισσεύματα
Μαγειρέψτε αρκετή ποσότητα για δύο ημέρες, καταναλώστε το μισό και αποθηκεύστε το υπόλοιπο στην κατάψυξη
Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για προφορές
Πολλά προϊόντα προσφέρουν ειδικές προσφορές του τύπου «στα τρία το ένα δώρο» εάν δεν χρειάζεστε το έξτρα προϊόν δώστε το σε έναν φίλο σας, την επομένη φορά θα σας δώσει αυτός, αυτό που του περισσεύει.

Ελαττώστε τη σπατάλη
Καθημερινά πετάμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων χωρίς να τις αξιοποιούμε πλήρως.  Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν προλαβαίνουμε να καταναλώσουμε ορισμένα τρόφιμα πριν από την ημερομηνία λήξεως τους, είτε γιατί μαγειρεύουμε μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα να πετάμε το υπόλοιπο. Υπάρχουν πολλές συνταγές για νόστιμα φαγητά χρησιμοποιώντας για υλικά «ότι περισσεύει».


Πηγή : www.kidsweb.gr