Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

ΑΟΔΕ : συμβουλές για τις πανελλαδικές

Πριν οι μαθητές κληθούν να εξεταστούν γραπτά στις Πανελλήνιες εξετάσεις, προτείνεται να διαβάσουν προσεκτικά τις ακόλουθες συμβουλές:
 
 
 
 
 
 
 
Ø      Επειδή οι ερωτήσεις κλειστού τύπου καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι της βαθμολογίας, σιγουρευτείτε για τη σωστή απάντηση πριν τη γράψετε. Προσοχή γράφουμε ολόκληρη τη λέξη «ΣΩΣΤΟ» ή ΛΑΘΟΣ», ενώ γράψτε τις απαντήσεις με τη σειρά που ζητούνται.
 
Ø      Διαβάστε όλο το βιβλίο και μην αγνοήσετε αποσπάσματα με τις αιτιολογίες «έπεσε πέρσι» , «έπεσε στην ΟΕΦΕ» , «είναι σχήμα ή υποσημείωση», άρα «δεν πέφτει».
 
Ø      Μην παραλείψετε να διαβάσετε τα λιγοστά αριθμητικά παραδείγματα που υπάρχουν στο     1ο κεφάλαιο, στην ενότητα της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας.
 
Ø      Ενδέχεται να ζητηθεί μία ενότητα με τον τίτλο της όπως αναγράφεται στο σχολικό βιβλίο π.χ. «Η πολιτισμική διάσταση της επιχείρησης» ή «Οι συντελεστές του μάνατζμεντ». Γι’ αυτό να απομνημονεύσετε και τους τίτλους.
 
Ø      Αν το ζητούμενο απόσπασμα του βιβλίου εμπεριέχει παραδείγματα, τότε πρέπει να τα γράψετε εκτός αν δε ζητούνται με σαφή διευκρίνιση της εκφώνησης. Εννοείται, όμως, ότι μπορείτε να γράψετε δικά σας παραδείγματα στη θέση όσων αναφέρονται στο σχολικό βιβλίο με την προϋπόθεση ότι είναι εντός θέματος. Επίσης, φροντίστε να γράψετε τον αντίστοιχο αριθμό παραδειγμάτων.
 
Ø      Αν κάποια αποσπάσματα δε μπορείτε να τα αποστηθίσετε κατά λέξη μην απογοητεύεστε αλλά προσπαθήστε να τα μάθετε με δικά σας λόγια. Αυτό μπορεί τελικά να μην στοιχίσει. Άλλωστε από το τίποτα, καλύτερο είναι αυτό.
 
Ø      Αν ένα θέμα περιέχει δύο ή περισσότερα ζητούμενα, φροντίστε να οριοθετήσετε με σαφήνεια τις αντίστοιχες απαντήσεις.
 
Ø      Σχετικά με τη συνολική εικόνα του γραπτού, προσπαθήστε να κάνετε ευανάγνωστα γράμματα χωρίς μουτζούρες και παραπομπές και να αποφεύγετε να γράφετε άσχετα ή περιττά κείμενα. Ειδικά στην περίπτωση που γράφετε κείμενα «δική σας έμπνευσης», πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να το επιχειρείτε μόνο ως έσχατη λύση στη περίπτωση που δε ξέρετε την απάντηση. Πάντως, να γνωρίζετε ότι δεν εκτιμάται θετικά από τους βαθμολογητές.
 
Ø      Ο χρόνος που θα έχετε στη διάθεσή σας θα είναι υπεραρκετός, γι΄ αυτό διαβάστε προσεκτικά τις απαντήσεις σας πριν παραδώσετε το γραπτό.
 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γιώργος Καμαρινός, οικονομολόγος - εκπαιδευτικός