Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Τι προβλέπεται αν χαθεί το γραπτό ενός μαθητή στις Πανελλαδικές εξετάσεις;

Κατά τη διαδικασία που ακολουθείται από τη στιγμή που ο μαθητής παραδίδει το γραπτό του μέχρι και τη διόρθωσή του από τους βαθμολογητές και την επίσημη καταχώριση των βαθμών, υπάρχει η σπάνια περίπτωση να χαθεί το γραπτό. Ακούγεται απίθανο, αλλά έχει συμβεί το 2012.

(απόσπασμα από άρθρο στο alfavita.gr στις 23 Ιουνίου 2012)
«Ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στο 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, που λειτουργεί ως βαθμολογικό κέντρο, καθώς εξαφανίστηκε γραπτό των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με το alfavita.gr, το γραπτό ανήκει σε υποψήφια θεωρητικής κατεύθυνσης του λεκανοπεδίου Αττικής και φέρεται να χάθηκε στο διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη διόρθωσή του από τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμολογητή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για γραπτό του μαθήματος "Λογοτεχνία Κατεύθυνσης".
Η μυστηριώδης εξαφάνιση του γραπτού έγινε αντιληπτή την περασμένη Πέμπτη και από τότε όλο το βαθμολογικό είναι άνω-κάτω. 
Όταν το γραπτό χάθηκε είχε ήδη αξιολογηθεί από τον πρώτο βαθμολογητή και βρισκόταν εν αναμονή της αξιολόγησής του και από το δεύτερο.
Ήδη έχει ενημερωθεί το υπουργείο Παιδείας και το περιστατικό ερευνούν οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές

Αστυνομικοί και εισαγγελέας βρέθηκαν στο βαθμολογικό κέντρο και πήραν καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους, αλλά και δακτυλικά αποτυπώματα.

Η αναστάτωση που επικρατεί στο βαθμολογικό κέντρο είναι μεγάλη, καθώς παρά τις έρευνες, οι βαθμολογητές δεν έχουν καταφέρει να βρουν το χαμένο γραπτό.»

Σύμφωνα με την νομοθεσία δε μπορούν να ξαναγίνουν πανελλαδικές για ένα γραπτό. Ταυτόχρονα, όμως, και ο υποψήφιος δε μπορεί να αδικηθεί. 
Το γραπτό του προβλέπεται να βαθμολογηθεί με το μέσο όρο της βαθμολογίας που συγκέντρωσε στα υπόλοιπα μαθήματα των πανελλαδικών. 

πηγές: www.alfavita.gr