Τρίτη 7 Μαΐου 2019

ΘΕΜΑΤΑ ΑΟΘ - ΟΕΦΕ ΜΑΙΟΣ 2019 (Β ΦΑΣΗ)


Στις 4 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε η Β΄ Φάση των εξετάσεων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ).


Τα αναλυτικά θέματα (και οι απαντήσεις τους) θα αναρτηθούν μόλις η Ομοσπονδία τα δημοσιεύσει στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Περιληπτικά τέθηκαν τα εξής θέματα:

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ
Περιλαμβάνονται 5 προτάσεις Σωστού - Λάθους και 2 ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής απ' όλα τα κεφάλαια της ύλης. Ενδεικτικά, στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής υπήρχαν (στην Α.2) μικρή άσκηση 3ου κεφαλαίου και (στην Α.3) διάγραμμα με καμπύλες προσφοράς που έχουν κοινό σημείο την αρχή των αξόνων.

ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
Περιλαμβάνονται 3 ερωτήσεις ανάπτυξης οι οποίες απαντώνται στις σελίδες 93 (έννοια της αγοράς), 94 (αποκατάσταση ισορροπίας) και 99 (ταυτόχρονη μεταβολή) του πέμπτου κεφαλαίου.

ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΤΗ
Περιλαμβάνεται μία άσκηση από το 1ο κεφάλαιο με κλασσικά ερωτήματα και ένα πρωτότυπο ερώτημα (Γ.4) που βασίζεται στη μεταβολή της τεχνολογίας παραγωγής και απαιτεί συνδυαστική σκέψη και αρκετούς υπολογισμούς.

ΟΜΑΔΑ ΤΕΤΑΡΤΗ
Περιλαμβάνεται μία άσκηση που απαιτεί συνδυαστική σκέψη και γνώσεις των κεφαλαίων 2, 4 και 5. Μολονότι δεν περιέχει κάποιο ιδιαίτερο - δύσκολο ερώτημα, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα δεδομένα και την ερμηνεία τους καθώς και σωστή κατανόηση των ερωτημάτων. Επίσης, περιέχει ένα ερώτημα που ήταν αντικείμενο έντονου σχολιασμού σε παλαιότερα θέματα πανελλαδικών εξετάσεων και ένα θεωρητικό ερώτημα σύντομης απάντησης από τη σελίδα 100 του σχολικού βιβλίου.